2010年1月25日月曜日

フカヒレ

 中華料理の専門家で「何でも食べるイギリス人」と中国人に評されている Fuchsia Dunlop さんが、フカヒレをめぐる環境問題や残虐な取り扱い(生きたさめのヒレだけ切り取ってそのまま海に投げ捨てる)などから、豪華な晩餐のフカヒレを食べなかった話。

  Refusing to eat shark's fin at a Chinese dinner party

 「なぜフカヒレを食べないのか」と問われて、彼女はフカヒレをめぐる問題を語るのだが、それがきっかけで食と環境(sustainability)をめぐる会話に広がったという。

My dinner companions had not heard this kind of stuff before and certainly not from me, who they know as the Englishwoman who eats everything.

But when I had finished, to my surprise, they thanked me for my honesty and we ended up having a long conversation about food and sustainability.   

 こういう形で穏やかに語り合えたのは、やはり「何でも食べるイギリス人」で中華料理への関心の深さがしられている Dunlop さんだからなのでしょうね。

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